Pyetje:Si të përgatitemi për vdekjen?

Homepyetje

Pyetje:Si të përgatitemi për vdekjen?

Pyetja: Si të përgatitemi për vdekjen? *** Përgjigjja: Përgatitja për vdekje është diçka thelbësore, dhe dëshmitë tregojnë se ajo

Pyetje:Ku është vendi i të çmendurve në botën tjetër?
A lejohet përdorimi i parfumeve që përmbajnë alkool?
Çka thoshte Muhammedi ﷺ për gjumin para jacisë dhe bisedat pas jacisë!

Pyetja:

Si të përgatitemi për vdekjen?

***

Përgjigjja:

Përgatitja për vdekje është diçka thelbësore, dhe dëshmitë tregojnë se ajo është e përshkruar në Islam. Këtu përfshihet hadithi që është transmetuar nga Profeti ﷺ, sipas të cilit ai ka thënë: “Përkujtoni shpesh atë që do t’i japë fund të gjitha kënaqësive, që do të thotë vdekje.” Përgatitja për vdekje do të thotë të bësh shumë vepra të drejta, të konkurrosh për të bërë mirë dhe t’u japësh detyrimet njerëzve të tjerë, e kështu me radhë.

Përgatitja e qefines nuk është diçka e rekomanduar, e Pejgamberi ﷺ e bëri këtë. Në “Esna el-Mataalib” (1/310) thotë: Nuk rekomandohet që njeriu të përgatisë qefinin e tij, por lejohet. Është transmetuar mirë nga disa nga sahabët se ata e bënë këtë. Autori e kishte fjalën për transmetimin e transmetuar nga Buhariu (1277) nga Sehl ibn Sa’di (Allahu e mëshiroftë), i cili tha: Një grua solli një mantel dhe tha: O I Dërguar i Allahut, ﷺ e kam endur këtë me duart e mia për t’ju dhënë ta vishni. Pejgamberi ﷺ e mori, ashtu siç kishte nevojë dhe na doli duke e veshur si mbështjellës (izar) i belit. Një burrë nga njerëzit tha: O i Dërguar i Allahut ﷺ, ma jep ta vesh. Ai tha: Po. Pastaj Profeti ﷺ u ul në tubim, pastaj u kthye dhe [e hoqi atë dhe] e palosi dhe ia dërgoi atij njeriu. Populli i tha: Nuk bëre një gjë të mirë; ju e keni kërkuar atë, kur e dini se ai nuk do të refuzonte askënd që e kërkonte prej tij. Burri tha: Pasha Allahun, e kam kërkuar vetëm atë që të jetë qefini im ditën që të vdes. Sahl tha: Dhe ajo u bë qefin i tij.

Dijetari i njohur i tabiinëve, Hasen El-Basriu ka thënë:
“O njeri! Do të vdesësh si i vetëm. Në varr do të hysh i vetëm. Do të ringjallesh i vetëm dhe do të merresh në llogari i vetëm! O njeri – Ty të drejtohen këto fjalë!” [2]

Ibn Batali ka thënë në lidhje me këtë hadith: Lejohet të përgatitet diçka para se të ketë nevojë. Disa nga njerëzit e drejtë gërmuan varret e tyre me duart e tyre, për t’u kujtuar atyre vdekjen. Dhe më e mira për t’u përgatitur për vdekjen është kur keni shumë kohë përpara jush. Profeti ﷺ ka thënë: “Besimtarët më të mirë në besim janë ata që e kujtojnë më shpesh vdekjen dhe bëjnë përgatitjet më të mira për të.” [3]

Burimi: islamqa.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0