Pyetje:Si I Shëronte Dhimbjet E Fytit I Derguari ﷺ.

HomeShëndetësi

Pyetje:Si I Shëronte Dhimbjet E Fytit I Derguari ﷺ.

Autor. Në dy Sahih-ët shënohet se Pejgamberi alejhi selam ka thënë: “Me të vërtetë, mjekimi më i mirë për ju është me kupa dhe me aloe indi

Efektet e dobishme të limonit në shëndetin e njeriut
Këshillë urgjente për duhanpirësit: Këto 6 ushqime ua pastrojnë mushkëritë
Konsumojeni sa të mundeni pasi e keni në kuzhinë : Me vetëm 2 gota në ditë ju do të shëroni këto 6 probleme, mësojini!

Autor.

Në dy Sahih-ët shënohet se Pejgamberi alejhi selam ka thënë: “Me të vërtetë, mjekimi më i mirë për ju është me kupa dhe me aloe indiane. Mos i mundoni fëmijët tuaj duke ua shtypur njerithin (lat. uvulae), kur janë të sëmurë me bajame.” Ndërsa në Sunen-e dhe në Musned, është hadithi i Xhabir ibn Abdullahit, që tregon se:

Pejgamberi alejhi selam, një ditë, shkoi tek Aishja, të cilën e gjeti duke u kujdesur për një fëmijë, të cilit po i rridhnin hundët gj’ak. E pyeti: “Ç’po ndodh?” Ajo u përgjigj: “Me siguri ka pezmatim të fytit ose dhembje koke!” Atëherë, Pejgamberi alejhi selam tha: “Mos i vr”i sni fëmijët tuaj! Kur t’ju së’muren fëmijët nga bajamet ose nga dhembja e kokës, lajeni aloen indiane me ujë dhe pastaj futjani fëmijës nga hunda.”

Aishja menjëherë e kërkoi ilaçin, e përdori dhe fëmija u shërua.

Ebu Ubejde ka shpjeguar se bajamet janë një acarim i fytit, që vjen prej gja’kut. Të tjerë thonë se ‘bajame’ quhet qelbëzimi që ndodh mes veshit dhe fytit, i cili më së shumti prek fëmijët.

Thithja me hundë e pluhurit të aloes indiane kuron bajamet që janë të mbushura me gj’ak flegmatik, i cili mblidhet në trupin e fëmijëve të vegjël. Aloeja indiane ndalon ënjtjen e uvulës dhe e bën të mundur tërheqjen e saj në vendin përkatës.

Aloeja ndihmon edhe kundra sëm’undjeve të tjera të nxehta. Ibn Sina, në veprën e vet Ligjet e mjekësisë, për kurimin e pezmatimit dhe të tejzgjatjes së njerithit këshillon përdorimin e shapit, farave të rigonit dhe të aloes indiane.Aloeja indiane që përmendet në hadith është ajo me lule të bardha dhe të ëmbla, nga e cila ka mjaft përfitime.

Më herët, njerëzit e kishin zakon ta trajtonin pezmatimin e grykës dhe të bajameve duke shtypur njerithin. Pejgamberi alejhi selam e kundërshtoi këtë mënyrë dhe tregoi ilaçin.

Ilaçet që merren nga hunda janë të thjeshta ose të përbëra, të cilat, fillimisht, thahen dhe bluhen. I sëmuri duhet të shtrihet në shpinë, me supe pak të ngritura dhe kokën drejt. Në këtë pozicion, ilaçi futet në kokë dhe, më pas, e nxjerr jashtë së’mundjen me anë të teshtimave. Në Sunen-in e Ebu Daudit është rrëfimi nga Ibn Abasi, që tregon se, Pejgamberi alejhi selam e ka përdorur vetë këtë lloj metode.

Zead el MeadIbn Kajim el Xheuzije

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1