Propozohet që qeset e plastikës të bëhen me pagesë (VIDEO)

HomeLajme

Propozohet që qeset e plastikës të bëhen me pagesë (VIDEO)

Po të prekeshin në xhep, kosovarët nuk do të përdornin kaq shumë qese plastike. Ky është edhe njëri nga propozimet e ambientalistëve, q

Tërmet në Kosovë
Aksident në Kroaci, rrokulliset kamioni me targa të Maqedonisë
“Profesioni” më fisnik është pajtimi i gjaqeve thotë hoxha nga Mitrovica

Po të prekeshin në xhep, kosovarët nuk do të përdornin kaq shumë qese plastike.

Ky është edhe njëri nga propozimet e ambientalistëve, që këto qese të jenë me pagesë, në mënyrë që të mbrohet mjedisi, ashtu si në Maqedoninë e Veriut, ku një e tillë në market kushton rreth 25 centë.

Aktualisht, qytetarët vazhdojnë t’i marrin me shumicë edhe pse i dinë të metat e tyre, njofton Klan Kosova.

Ish-ministri i Mjedisit, Fatmir Matoshi, thotë se për shkak të rënies së qeverisë më 2019, nuk arriti ta çojë deri në fund Udhëzimin Administrativ që kishte dy opsione.

“Të ndalohet importi dhe dhënia pa pagesë e qeseve të plastikës ose të vendoset taksë për qeset e plastikës”, shpjegon ai.

Punën e lënë në gjysmë duhet ta vazhdojë qeveria aktuale, thonë në organizatën “Gjethi”. Këta propozojnë edhe alternativa tjera.

“Të përdoren qeset e tekstilit në vend të plastikës. Ose të ketë një vend për riciklim të tyre, pas përdorimit”, thotë Valon Raka.

Ministria e Mjedisit nuk i ktheu përgjigje televizionit nëse po punojnë në evitimin e përdorimit të qeseve të plastikës.

Por, kjo është një nga problemet kryesore globale, pasi vetëm një qeseje i duhen rreth një mijë vjet për t’u asgjësuar në natyrë.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1