Mëso se: Kush konsiderohet si “Babai i Optikes”, dhe nga ku buron drita?

HomeArtikuj

Mëso se: Kush konsiderohet si “Babai i Optikes”, dhe nga ku buron drita?

Kush konsiderohet si “Babai i Optikes”? dhe kush e shpiku “Kameren Obscura”? Informacionet tregojnë: Ibn al-Haitham – babai i optikës d

Ndima e Allahut vjen shpejtë me ketë LUTJE !
Lutjet nga Kur’ani (lutjet me te mira te mundshme , thuani sa here qe keni nevoje per ndihme nga Zoti i Lartesuar)!
A lejohet ta bëj hunden oper’acion plastik?

Kush konsiderohet si “Babai i Optikes”?
dhe kush e shpiku “Kameren Obscura”?

Informacionet tregojnë:

Ibn al-Haitham – babai i optikës dhe përshkrues i teorisë së vizionit

Në mesin e mjekut të famshëm arab bën pjesë edhe Ibn Al-Haitam (i njohur në perëndim si Alhazen) i cili konsiderohet të jetë mjeku më i madh musliman dhe një nga kërkimet më të mëdha të optikës për të gjitha kohërat.

Al Haitam është lindur në qytetin e Basrës dhe emigroi në Egjipt gjatë sundimit të Kalifit Al Hakim.

Ai citohet si astronom, matematikan dhe doktor i shkëlqyer si dhe një nga komentuesit më të mirë të veprës së Galenit dhe Aristotelit.

Ai është dijetari i parë i mjekësisë që mëson se drita “nuk buron nga syri, por nga ana tjetër hyn në sy”, dhe në këtë mënyrë korrigjon mendimin e gabuar të grekëve për natyrën e shikimit.

Sipas këtij studiuesi retina është qendra e shikimit dhe përshtypjet që ajo merr transferohen në tru nga nervi optik, në mënyrë që truri më pas të krijojë imazhin vizual në raportin simetrik për të dyja retinat.

Al-Haitam ishte studiuesi më i rëndësishëm i optikës në Islam dhe në përgjithësi.

Ai ishte i bindur se teoria adekuate e vizionit duhet të kombinojë qasjen “matematikore” të Euklidit dhe Ptolemeut dhe “doktrinën fizike të natyralistëve”.

Rezultati i reflektimeve të tij në punimin “Optika”, mbështetur nga qasja eksperimentale, është teoria e re e vizionit. , shumë më i pasur dhe i përsosur se çdo tjetër më parë. Ai mendoi se drita dhe ngjyra, dy tipare fizike që ekzistojnë në mënyrë të pavarur nga subjekti i vëzhguar, në vija të ngushta burojnë nga çdo pikë e objektit të dukshëm.

Al Haitam arrin në përfundimin se ajo që ne perceptojmë është në të vërtetë objekti e cila është në një distancë të caktuar nga syri dhe që ka formë dhe madhësi të caktuar, dhe vetë shikimi është rezultat i ndërhyrjes së materialit vizual të marrë nga truri dhe informacioneve të ruajtura nga përvojat e mëparshme.

Hipoteza e pritjes (intromission) Al-Haitam ekspozuar testimi matematikor, dhe më pas u inkorporua në teorinë e perceptimit tashmë të zhvilluar, e cila ende nuk është eksploruar plotësisht nga historianët.

Në eksperimentet e tij ai përdori “dhoma të errëta”, duke u përpjekur të konfirmonte veçoritë e dritës, si zgjerimi në vija të drejta, reflektimi dhe thyerja e rrezeve të dritës.

Qëndrimi themelor që ai mbështeti ishte se shikimi është rezultat i përshtypjes që lë drita në shqisën e të pamurit, ai e mbështeti atë duke u bazuar në përvojën që syri “ruan një imazh” ose ka dhimbje kur shikon në dritë të ndritshme.

Teoria e vizionit nga Haitam Optics, e shkruar në Egjipt gjatë gjysmës së parë të shekullit XI, përputhet me Galenin, Euklidin dhe Ptolemeun.

Kamera obscura (fjalë për fjalë “dhomë e errët”), e quajtur gjithashtu një aparat fotografik me vrima, ishte paraardhësi i kamerës moderne.

Ishte fillimisht një dhomë ose një kuti e errët me një vrimë të vogël në njërën anë përmes së cilës mund të kalonin rrezet e dritës. Bazohet në ligjin e optikës.

Ibn al-Haitham Allahu e mëshiroftë!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0