Gjykimi i lyrjes së qerpikëve me rimel dhe abdesi.

HomeArtikuj

Gjykimi i lyrjes së qerpikëve me rimel dhe abdesi.

Pyetja: Ne jemi një grup grash që dëshirojmë të pyesim për vendimin e abdesit të një gruaje që vendos rimel në qerpikët e saj; ngjyrë që pë

Historia e plakës së moshuar që fliste vetëm me ajete të Kur’anit
Me i miri prej jush eshte ai qe eshte me i mire me familjen e tij!
Pranimi i veprave dhe ibadeteve nga ana e Allahut, bëhet i mundur vetëm me plotësimin e dy kushteve:

Pyetja:

Ne jemi një grup grash që dëshirojmë të pyesim për vendimin e abdesit të një gruaje që vendos rimel në qerpikët e saj; ngjyrë që përdoret për të zbukuruar qerpikët dhe për t’i bërë ata të duken më të trashë. Një pjesë e kësaj ngjyre për vetulla është e përshkueshme dhe një pjesë e saj është e papërshkueshme ose e papërshkueshme nga uji. Ne e dimë se uji duhet të arrijë tek qerpikët kur merret abdes; cili është gjykimi i abdesit në këtë rast?

***

Përgjigjja:

Uji duhet të arrijë tek qerpikët gjatë abdesit dhe guslit, sepse ata janë pjesë e fytyrës të cilat ne jemi të urdhëruar ta lajmë. E njëjta gjë vlen edhe për qimet e vetullave, faqeve, mustaqeve dhe mjekrës.

“Dhe ai duhet të lajë çdo pjesë të fytyrës, duke përfshirë qimet e imta që rriten në lëkurë, si qerpikët, mustaqet dhe tufa e qimeve poshtë buzës së poshtme, sepse ajo është pjesë e fytyrës.” [1]

Bazuar në këtë, nëse rimeli nuk e pengon ujin që të arrijë në flokë, atëherë abdesi është i vlefshëm; nëse e pengon ujin të arrijë te flokët, atëherë duhet hequr para se të merret abdes ose gusl, sepse një nga kushtet e abdesit dhe guslit të vlefshëm është që uji të arrijë në pjesën që lahet.

Neveviu ka thënë: “Nëse në lëkurë ka pak dyllë, brumë, këna apo të ngjashme, që pengon ujin të arrijë ndonjë pjesë të trupit që lahet, atëherë abdesi ose gusli nuk vlen, qoftë sasia e asaj gjëje e madhe apo e vogël.” [2]

Dhe Allahu e di më së miri.

Marr nga: islamqa.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0